Wasteland encyclopaedia

Jag är fascineras av den mänskliga interaktionen med växter. Växter är våra konstanta följeslagare – de ger oss syre, mat, medicin, skydd, material, mental hälsa, och mycket mer.

Jag blev fascinerad av Hyllies landskap: vid första anblicken är det inget ovanligt om denna plats. Det ser ut som ett typiskt ödemarksområde som finns i förorterna i de flesta storstäder runt om i världen. Det här området, av vissa skäl, förblev oanvänt, och återvände till naturen efter att ha förlorat sitt tidigare syfte.

Den ursprungliga naturen som fanns här har förändrats flera gånger om av människans händer. Mark har flyttats, eller förts hit från andra platser och ett helt nytt landskap har skapats. Nu har området blivit lämnat i fred, och vilda växter har börjat över.
Det finns något fascinerande att observera den transformativa kraften av vild natur i förändring. Men också sorgset att inse att det kanske inte återfår sin ursprungliga, vilda karaktär.

I mitt arbete föreställer jag mig en post-apokalyptisk omgivning, där denna plats är den enda naturresursen kvar på jorden.
Jag vill bjuda in folk att knäböja ner till de modiga vilda växterna som spontant växer på platsen. Dessa är växter som främst anses vara ogräs, och inte av något speciellt värde. Jag vill hedra var och en av dem och utforska möjliga användningsområden och upptäcka vad de har att erbjuda.

Installation:
1. Dokumentation av befintliga arter
2. Forskning om ätbarhet och medicinsk användning, vilket skapar Hyllies materia medica och kokbok.
3. Testning av kokbok och materia medica – foder- och matlagningsverkstad.

Agata Bielska
Sweden

Sista helgen! Program för finissage söndagen den 27 augusti

Sista helgen! Program för finissage söndagen den 27 augusti

Vi bjuder in dig till Agrikulturas sista dag för att utforska konstverk och projekt på fältet, delta i workshops och se föreställningar.

På söndag får du gärna ta med dig picknick, picknickförnödenheter, glas (och om du har, en picknickfilt eller duk) och delta i vår festliga picknick klockan 17:00.

Öppettider: 11:00-18:00

Ta en promenad i skogen runt Rory Solomons projekt Radio Tree Malmö; skörda grönsaker från Ursula Endlichers trädgårdsland Input Field; kolla in Juanli Carrións helande trädgård OSS Holma; besök Monix Sjölin i hennes Spirit House; begrunda klimatförändringen vid Oliver Kelhammers Neo-eocene och Rory Solomon & Wes Heiss Transplant…

Program över aktiviteter:

12:00 – 14:00: Wasteland Encyclopaedia, Agata Bielska
Delta i en workshop med Agata Bielska och samla mat på Agrikulturas fält till avslutningspicknicken.

13:00 – 15:00: Edible Carpet, Åsa Maria Bengtsson
Tant Grön skördar och delar ut sallad och annat grönt ätbart från den Ätbara Mattan.

13:00 – 15:00: The Sausage Factory, Helena Marika Ekenger
Delta i Helenas workshop i det Öppna Rummet vid hennes poetiska skulptur som producerar mat till avslutningspicknicken!

15:00 – 16:00: FieldWalk III, Gunnel Pettersson
Gunnel får sällskap av Sons of God (Leif Elggren & Kent Tankred) och Amit Sen i en fältvandring som kombinerar musik, performance och visuell konst på ett sätt som gör traditionella gränser ointressanta.

17:00 Picknick på fältet i det Öppna Rummet
Delta i vår gemensamma picknick på fältet! Var vänlig ta med picknickgrejer och mat att dela med dig av!

Testing nature’s edible resources at Hyllie

IMG_20170729_144935

Testing nature’s edible resources at Hyllie for Wasteland Encyclopaedia. Soup is made from 100% local wild plants and mushrooms.

We made vegetable stock from Daucus carotus (vildmorot, Queen Anne’s Lace) – root, leaves and flowers
and Pastinaca sativa (vild palsternacka, wild parsnip) – root, leaves and flowers.
We strained all wild vegetables from stock as they were too woody to eat.

Then we added to the boiling soup chopped young leaves of Tussilago farfara (hästhov, coltsfoot)
and fried mushrooms, Lycoperdon perlatum (vårtig röksvamp, warted puffball).

Lördagsserier och evenemang på Agrikultura

Lördagsserier och evenemang på Agrikultura

Saturday 29 July, 2017
11:00 – 18:00

13:00 – Rundtur i Agrikultura med kurator, Marek Walczak

14:00 – 16:00 Kom och följ konstnär, kock, forager Agata Bielska Annersten och botaniker / trädgårdsmästare Sophia Warsh för en botanisk workshop i Agrikultura. Vi kommer att promenera runt platsen och Sophia kommer att visa deltagarna hur man identifierar och trycker växter. Agata kommer att fokusera på ätbara och medicinska växter som man kan hitta runt omkring i området. Vi kommer att samla några växter, för att att sedan gå till köket vid kiosken för att att gå genom dess användningsområden. Worskshopen är en del av förberedelserna för Agata Bielskas arbete Wasteland Encyclopedia som omfattar forskning om ätbarhet och medicinsk användning av de vilda växter som finns i Hyllie

15:00 – Rundtur i Agrikultura med kurator

16:00 Vid kluster: Malin Lobell Brodersen håller en föreläsning för att hedra daggmasken och jordens betydelse med utgångspunkt från Darwins bok ”The formation of vegetable mould” till Haraways ”human as humusity”. Från monokultur i jordbruket till polykultur i skogsträdgården. Samtalet avslutas med introduktion och provsmakning från Cluster.

16:00 På öppet rum. Delta i Bent Bøgedal Christoffersen grisinspirerade ljudperformance Pigs and Man i det Öppna Rummet!