Universal Dumpling

Översatt från engelska Wikipedia: Dumpling är en bred klassificering av en maträtt som består av så degklumpar (gjorda av olika produkter med stärkelse), ofta med fyllning i (ungefär som ravioli eller kinesiska wontons).
Degen kan vara gjord som bröd av mjöl eller av potatis och fylls med till exempel fisk, kött, sötsaker eller grönsaker. De tillagas främst genom koka, steka, sjuda eller ångkoka dem.

Till Agrikultura har jag skapat middag som kombinerar performance och workshop som jag har valt att kalla “Universal Dumpling”. Den här performance/workshopen är en förlängning av mitt pågående målande där jag utforskar identitet, feminism, transnationalism genom färgglada stilleben av varumärkessnabbmat och exotiska frukter och grönsaker från etniska marknader. Genom de här målningarna utforskar jag hur konsumtion och matreklam både är unika för varje kultur och universala på samma gång. “Universal Dumpling” är en naturlig och välsmakande förlängning av den här utforskningen, inte bara för att dumplings är rolig, okomplicerad och underbart tillfredsställande mat som innehåler protein, grönt och kryddning – allt inslaget i ett prydligt knyte av stärkelse. Jag valde också dumplings som medium för kulturell och politisk utforskning på grund av deras universalitet och kulturella specifikhet: nästan varje kultur på jorden gör dem, men skönheten och nöjet ligger i de kulturella unika varianterna (ravioli, banku, wonton, mandu, gyoza, kachori, momo, empanada, pastéis osv).

Dumplings är också en sorts mat som verkar komplicerad och dessutom bär på minnen och nostalgi. I många av mina barndomsminnen betraktar jag hur min mamma och mormor tillsammans med andra kvinnliga släktingar sitter runt ett bord och arbetar tillsammans för att göra hundratals dumplings för speciella släktfester. Som Quilting Bee i USA, var det på de här kökssammankomsterna som kvinnorna utan rösträtt i patriarkala samhällen fick träffas och dela minnen, kunskap och information för att övervinna deras politiska isolation. Genom en serie av workshops där vi gör asiatiska dumplings kommer deltagarna uppmuntras att dela med sig av matminnen, för att röja och klargöra kulturella identiteter.
Kira Nam Greene
USA