Edible Carpet

En rullande, flygande orientalisk matta som består av sallad, vissa ätbara blommor, kryddor och andra grönsaker. Längst ut i kanten blommar tagetes som inte är ätbar. Mattan kommer att förändras under sommaren då nya blommor kommer upp och grödorna växer. Man får gärna plocka! Men ”plocka fint”, alltså ta sallad lite här och där, inte en hel planta. Man får gärna ta bort vissna blommor så mattan håller sig fin!

I Des espaces autres (1967), som betyder andra områden på svenska, använder den franskefilosofen Michel Foucault mattan och trädgården som ett exempel för att visa vad han menar med en heterotopi. Mattan blir då en symbol för att resa runt världen.

För perserna var trädgårdar heliga rum, ett slags mikrokosmos som inom den slutna rektangeln förenade fyra delar som symboliserade världens fyra hörn. Mellan de fyra hörnen, i trädgårdens mittpunkt placerade man springbrunnen som var det heligaste av allt. Mattan visade trädgårdens mikrokosmos i sina mönster. Den blev helt enkelt ett slags hoprullbar trädgård; flyttbar genom tid och rum.

Samtidigt kunde trädgården i sig själv uppfattas som en matta där hela världen representerades i enhetlig symbolisk perfektion. På så vis symboliserade både mattan och trädgården, en miniatyr av världen samtidigt som den är hela världsalltet. Trädgården, liksom mattan, fungerar som en konkret plats för det imaginära, för det föreställda. Tänker man på det här viset blir sagornas flygande matta en symbol för vår fantasi.
Åsa Maria Bengtsson
Sweden

Sista helgen! Program för finissage söndagen den 27 augusti

Sista helgen! Program för finissage söndagen den 27 augusti

Vi bjuder in dig till Agrikulturas sista dag för att utforska konstverk och projekt på fältet, delta i workshops och se föreställningar. På söndag får du gärna ta med dig ... More Information
web

web

Hi I Planted My last plants today:-) I would like to thank some people that has helped me a lot: Thore Soneson, Ann-Marie Göransson, Gunilla Barck and Anja Nilsson. Is ... More Information
Matta 5m x 2.5m

Matta 5m x 2.5m

The Edible Carpet will be 5m x 2.5m. Some more drawings ... More Information